Leestijd 4 - 5 min
Dick Hegeman en Willemien van Hout werken vier decennia op De Hilt in Helmond
Veertig jaar liefde voor De Hilt

De locatie: groene gasterij Wasven in Eindhoven. Het lunchmenu: een uitsmijter en een Wasven-bowl. De geïnterviewden: collega’s Dick Hegeman en Willemien van Hout, die allebei hun veertig jarig jubileum vierden, op De Hilt in Helmond. Vraag je deze bevlogen onderwijsmensen om hun school in een paar woorden te beschrijven? Dan volgt hun antwoord recht uit het hart. Willemien: “Ik hou van onze ‘jong’!” Dick: “De Hilt is mijn tweede thuis.”

“Hier werkt mijn neef Jesse”, vertelt Willemien, aan de lunchtafel bij Wasven. “Hij heeft ook bij ons op school gezeten. Dat was heel bijzonder natuurlijk. Na zijn stage hier, kon hij blijven. En hij vindt het heel leuk.”
Zo vonden wel meer leerlingen van De Hilt een leerwerkplek bij bedrijven zoals het Wasven. Een mooie reden om hier, buiten de dagelijkse drukte op school, in gesprek te gaan over vier decennia De Hilt.

Andere tijden

“Een warm bad.” Zo kijken zowel Dick (66) als Willemien (64) terug op hun start op De Hilt. Toen was de school nog een openbare éénpitter die rechtstreeks onder de gemeente viel. “Ambtenaren van de gemeente gingen zelfs mee op kamp”, vertelt Willemien.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er heel moeilijk een baan te vinden in het onderwijs. Toen Dick en Willemien de kans kregen om vervangingsuren in te gaan invullen op De Hilt, grepen ze die dus met beide handen aan. Dit kon dankzij een speciale vervangingsregeling, waarbij collega’s de klas uit gingen om te werken aan het schoolwerkplan.

“We kregen de tijd om mee te lopen met een ervaren collega, daar leerde je het vak goed van”, vertelt Dick. Allebei kregen ze later een ‘vaste’ baan op school. Willemien: “Nu zijn we met zestig collega’s, maar in die tijd bestond ons team denk ik uit nog maar vijftien mensen.”

Loopbaan in vogelvlucht

Willemien begon in de ‘aanvangsgroep’, werkte in het speciaal onderwijs en later ook in het voortgezet speciaal onderwijs. Samen met de latere directeur Geert Rosielle haalde ze de Hogere Kaderopleiding Pedagogiek en daarna studeerde ze orthopedagogiek. Na een kleine uitstap naar de onderwijsbegeleidingsdienst, is ze nu alweer jaren orthopedagoog.

Dick werkte grotendeels in het voortgezet speciaal onderwijs. “Ik heb daar alle groepen wel gehad en was ook stagebegeleider.” De afgelopen jaren heeft hij zelf geen groepen meer, maar is coördinator en achtervang voor leerlingen die even buiten de groep tot rust willen komen. “Door die laatste rol heb ik nog veel contact met kinderen, dat vind ik heel fijn.”

Thuis vergaderen was toen heel gewoon

In hun begintijd werd er elke maandagavond vergaderd. “We waren steeds bij een andere collega thuis, met het hele team”, weet Dick nog goed. “En dan net zo lang doorpraten en discussiëren over ideeën en plannen tot iedereen erachter kon staan. Elke vrijdag was er een borrel, na schoolfeesten bleven we tot in de late uurtjes hangen en we gingen daarna soms nog even met elkaar naar Antwerpen.”

En: missen ze die tijd? “Ik heb er goede herinneringen aan, maar het is nu zakelijker geworden en dat is ook goed”, vindt Dick. “De tijdgeest is veranderd, net als het onderwijs zelf.” In het begin draaide het nog vooral om voorbereiden op zelfstandig werken en wonen, nu is er veel meer aandacht voor didactiek en het halen van een diploma en doorstroom naar het mbo, vult Willemien aan.

Hilt-tradities zijn gebleven

Toch zijn veel tradities gebleven. En gelukkig maar. Neem de ‘soep-overleggen’ voor teamleden, de jaarlijkse teamstudiedagen, bivak en kamp voor de leerlingen, de vrijdagse teamafsluiting en de schoolfeesten die helemaal zijn ingebed in de schoolcultuur. Denk aan de kerstviering, ‘t HeGeWiPi en het Hiltfestival. “Na afloop blijven we nog steeds napraten”, lacht Willemien.

Wat sinds veertig jaar voorál nog steeds staat als een huis: het pedagogisch klimaat. “Altijd pedagogisch aanwezig zijn: dat geldt voor iedereen op De Hilt”, benadrukt Dick. Willemien: “We zijn in al die jaren meegegaan met de tijd. De samenleving vraagt iets anders van het onderwijs, maar we hebben bij alle veranderingen steeds goed gekeken wat bij De Hilt past. Bij alle drie de directeuren die wij hebben gehad – Henk Heerkens, Geert Rosielle en nu Tom Sanders – is de pedagogiek voorop blijven staan.”

Studiedag: terugblik en vooruitkijken

Om hun veertigjarig jubileum te vieren, is er een studiedag voor het team georganiseerd. Hiervoor waren scheidsrechter en begeleider in het onderwijs Allard Lindhout, en ook auteur en lid van de raad van toezicht van Aloysius Milio van de Kamp uitgenodigd. “We hebben die dag ook oude films laten zien over De Hilt om samen terug te kijken. En we vierden de opening van ons 21e eeuwse vaardighedenlokaal. Dat was de blik op de toekomst.”

Nieuwe film

De Hilt heeft een nieuwe film in de maak om te laten zien wat er zo speciaal is aan de aanpak van de school, waardoor juist gespecialiseerd onderwijs een succesverhaal kan worden voor leerlingen.

Toekomstplannen

Dick gaat komende augustus met pensioen en hij gaat zich zeker niet vervelen. Hij verheugt zich op een wekelijks dagje motorrijden. Dick is ook actief bij de toneelvereniging en in het culturele vrijwilligersleven van Helmond en is recent stadsgids geworden. “Mijn vrouw moet voor haar werk regelmatig naar Den Haag of Utrecht en ik ga dan af en toe gezellig mee als taxichauffeur.”


Willemien heeft het stokje voor het speciaal onderwijs al overgedragen aan collega-orthopedagoog Lotte en gaat de komende jaren hetzelfde doen voor het voortgezet speciaal onderwijs aan collega Fleur. “Zo draag ik mijn werk goed over, dat geeft een goed gevoel.” Ze gaat alvast iets minder werken en gaat over twee schooljaren met pensioen. “Meer tijd voor sporten, theater, mijn bos of op stap met vrienden.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Maartje van Berkel